Keresés
  • LedFactory

Ezektől a káros hatásoktól mentheti meg a LED

Frissítve: feb 17

Az elektromos világítóeszközökről jószerivel tudomást sem vesz az ember, pedig nagyon is kellene. Nemcsak abból a szempontból, hogy energiát takarítanak-e meg, vagy sem, vagy abból, hogy hideg vagy meleg fénnyel töltik meg a szobát, de egészségügyi szempontból is.

A lakás és a munkahely megvilágítása ugyanis nagyobb hatással van az egészségedre, mint gondolnád: míg egyes fényforrások kifejezetten kedvezőek, addig mások akár zavaróak is lehetnek, sőt, felelősek a migrénért az arra érzékenyeknél.


Energiatakarékosabb, de károsabb is

Sokáig az izzólámpa - Edison találmánya - uralta a piacot, melynek fénye kellemes a szemnek: meleg árnyalata a délutáni napsütésre emlékeztet. Hatékonysága azonban nem valami jó: az energia java része nem fénnyé, hanem hővé alakul át. Sokkal jobb hatásfokú, illetve jóval tartósabb az izzólámpa helyére csavarható kompakt fénycső, mely ibolyántúli sugárzás segítségével készteti fénykibocsátásra a fénycső belső oldalán lévő bevonatot.

Csakhogy ennek is megvannak a hátrányai. A hagyományos fénycső barátságtalan, kékes fényt áraszt, melynek tükröződései megerőltetők a szem számára. Ráadásul ez a fényforrás másodpercenként mintegy 120-szor felvillan, amit ugyan nem veszel észre, de egyeseknél fejfájást vagy migrént okozhat. Sőt, a hibás fénycső rendszertelen villogása az arra hajlamosaknál még epilepsziás rohamot is kiválthat.


A megengedettnél erősebben sugároz

A kompakt fénycsövek hátránya továbbá, hogy működés közben erős elektromágneses sugárzást fejtenek ki, melynek mértéke jelentősen nagyobb, mint például a számítógépek megengedett sugárzása. A villódzó és kékes fény stresszreakciókat, valamint alvászavarokat is okozhat, gátolja ugyanis a melatonin nevű hormon termelődését, mely az alvásért felelős.


Szűrővel csökkenthető a káros hatás

A kompakt fénycsőre szerelt szűrők lágyabbá és melegebb árnyalatúvá teszik a fényt, mely így már jobban hasonlít a természetes fényhez. Ennél is jobbak - bár meglehetősen drágák - a széles spektrumú fénycsövek, melyek fénye nagyon hasonló a napfényéhez. Ha olyan helyiségben használod őket, ahol sok időt töltesz, tovább maradsz éber, és jobb lesz a munkád hatásfoka, sőt, talán még a hangulatod is.


Mit válassz helyette?

Ha csökkentenéd a szervezetedet érő káros egészségügyi hatásokat, búcsúzz el a kompakt fénycsövektől, és cseréld le őket halogénizzókra vagy LED-es fényforrásokra. A halogénlámpák az izzólámpákkal azonos módon működnek, de az égő halogéngázzal van töltve, ami meghosszabbítja az izzószál élettartamát. Ragyogó, fehér fényt árasztanak, mely az egész helyiséget bevilágítja. Sem a színükkel, sem pedig a gyártással kapcsolatban nem merült fel eddig probléma, ahogy a LED-es fényforrásokkal kapcsolatban sem. Utóbbiak élettartama ráadásul 50-szeresére tehető az izzókénak, továbbá hideg és meleg fényű kivitelben is kaphatók.


Forrás: femina.hu

0 megtekintés